Tri principa

 

syd

Tri principa su suština razumevanja načina kako kreiramo svoja iskustva, znanja, verovanja, koncepte, stavove.

Tri principa SVEST, UM i MISAO je spoznao, uvideo Sidney Banks 1973. godine (www.sydneybanks.org).  Um svest i misao su duhovni dar koji nam omogućava da vidimo kreaciju i vode nas kroz život.  Mentalne funkcije ne bi postojale bez njih. Njima gradimo sva svoja iskustva.  Tri principa su principi, isto kao i princip gravitacije o kome ne  razmišljamo jer znamo da deluje. Jednostavan uvid u stanje stvari je dovoljan da potpuno promenimo percepciju i način razmišljanja i da svesno utičemo na svoj život u svakom trenutku bez paradigmi, neograničeni emocijama donosimo odgovarajuće odluke.

SVEST je izvor i ukupno iskustvo celokupnog postojanja. Svest je univerzalna za sve što je postojalo i postoji. Iz ˝polja˝ svesti sve, svaka ćelija, svaka biljka, životinja, svaki čovek ima sve potrebne informacije za život, rast i razvoj. Svest je ˝supstanca˝ koja sve povezuje.  Svest omogućuje semenu da postane biljka, ćeliji da raste da se deli da odumire, srcu da kuca, rani da zaraste, ptici da leti, planetama da se kreću.  Sva iskustva koja imamo dešavaju se u svesti. Svest je prisutna i kad smo budni i kad spavamo, uvek neprestano. Svesni smo svog tela, svojih misli, reči, svojih emocija, telesnih senzacija.

UM je kreacija našeg razmišljanja, datoteka našeg iskustva. O svemu što spoznajemo preko  čula razmišljamo i donosimo sopstvene ocene, mišljenja, stavove, koncepte, uverenja, verovanja na osnovu kojih kreiramo svoja lična iskustva. Um čine naša osećanja i lično iskustvo. Svako od nas ima drukčija shvatanja, različito razmišlja i samim tim ima različitu percepciju i sebe i svega ostalog.  Iskustvo, realnosti koju doživljavamo se dešava u svesti. Deo realnosti koju možemo da vidimo, čujemo, dodirnemo, mirišemo, okusimo, doživimo kao lično iskustvo i zavisno od percepcije to memorišemo kao energetski zapis. Memorišemo naše sopstvene reakcije, telesne, emocionalne, mentalne, a ne realnost kao takvu. U umu kreiramo i svoj sopstveni identitet i verovanja o sebi.

MISAO je ono što povezuje svest i um.  Misao je trenutna zgusnuta  vibracija  svesti, dešava se u svesti i razmišljanjem joj dajemo značaj koji ta vibracija trenutno ima za nas, šta nam poručuje, koliko nam je to bitno. Ako nam je trenutno nebitno, neinteresantno, misao nestaje, ali ako je bitno razmišljanje kreira vibracioni energetski zapis u našem telu.  Kad misao pokrene i emocije energetski zapis ostaje u fizičkom telu.

Imamo najvredniji dar – slobodu mišljenja ali smo tom slobodom neretko kreirali sopstvene zatvore. Sve ne neprestano menja a mi se oslanjamo i na uverenja i stavove koje je vreme pregazilo i na osnovu njih donosimo odluke.

Kad osvestimo mogućnost izbora i prihvatanja, život postaje lična kreacija, igra, i tad u bilo kakvoj situaciji smo svesni da imamo izbor.  Misli koje nam dolaze imaju samo onu težinu, značaj koji im sami dajemo.

˝Jedna jedina misao deli nas od sreće ali isto tako i jedna jedina misao deli nas od tuge

˝ Postizanje mentalne stabilnosti i mira uma je jednu misao daleko od svih na zemlji…. samo ako mogu pronaći tu misao.˝ – Sidney Banks

Razumevanjem i prihvatanjem Tri principa možemo uhvatiti i usvojiti tu misao.

Za usvajanje Tri principa nepotrebno je ˝raditi na sebi˝,  trenirati um, analizirati svoja verovanja, uverenja, menjati stare stavove za nove. Potrebno je čuti ih uživo, kroz predavanja, seminare, razgovore, radionice, vebinare i s vremena na vreme – po potrebi podsetiti ih se, jer samo čitanjem to će biti još jedna teorija, još jedna zabava za um koja će odleteti tako kako je i došla.

Tri principa se četrdeset godina prenose, i sa velikim uspehom koriste u svetu za poboljšanje mentalnog i emocionalnog zdravlja, blagostanja, poboljšavanja odnosa, za poslovne i sportske uspehe i lični rast i razvoj. Izučavaju se u školama, poslovnim korporacijama, privatnim savetovalištima, bolnicama, centrima za beskućnike, zatvorima…

Mail: e1zemun@gmail.com

Telefon: 069 26 04 961

Skype: e1zemun

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s