Blagodeti

Razumevanje načina na koji smo kreirali svoje stavove, verovanja, znanja, emocije.

–         –      Verovali smo da spoljne okolnosti utiču na naš mir, sigurnost, sreću, blagostanje, odnose, a u   vlastitom iskustvu imamo potvrde da nije tako.

–           –     Verovali smo da spoljne okolnosti utiču na emotivna stanja, a previđali da ih sami pokrećemo i održavamo iako iskustvo govori da nije tako.

–          –   Verovali smo da smo ono što mislimo o sebi ne registrujući situacije koje ta verovanja dovode u pitanje.

Uvid da mir, sreća, ljubav postoje u nama bez obzira na okolnosti je ogromna promena. Prestajemo da ih tražimo u predmetima, supstancama, vezama, odnosima, koji su nam donosili kratkotrajna zadovoljstva i razočarenja.

–             –   Spoznaja da sigurnost ne potiče iz odbijanja prihvatanja konstantnih promena, nego naprotiv razumevanje da je život konstantna promena i da otvorenost, prihvatanje, razumevanje da se sve menja donosi mir umesto otpora i nerazumevanja koje povećava strah. Odustajanje od očekivanja i pozitivnih i negativnih omogućava bistrije sagledavanje realnosti bez briga koje samo odmažu.

–               –   Bistrina uma u svakom trenutku, u svakoj situaciji, jer ne očekujući ništa prestaje sumnjičavo razmišljanje te postajemo spremni na svaki ishod i uvek imamo blagovremenu odgovarajuću reakciju.

–                –   Spoznaja da skoro ništa od onog što smo ˝znali˝, mislili o sebi nije činjenica jer u raznim ˝ulogama˝ koje svakodnevno više puta menjamo u raznim situacijama i odnosima, pokazujemo različita lica, stavove, emocije utiče na promenu odnosa i prema drugima, u stanju smo da ih bolje razumemo, da ih prihvatamo takve kakvi jesu, bez želje da ih menjamo, popravljamo.

–                –   Spoznaja da spoljne okolnosti ne utiču na lično nezadovoljstvo, strah, paniku, depresiju, stres, anksioznost. To su samo emotivna stanja koja nam ukazuju šta trenutno mislimo, barometar naših misli.

–                –   Spoznaja da ˝negativne˝ emocije: hrabrost, ponos, ljutnja, strah, tuga, bezosećajnost, krivica, sramota  i ˝grehovi˝ požuda, gordost, pohlepa, zavist, alavost, gnev, škrtost  nisu proizvod spoljnih okolnosti nego sopstvene percepcije i razumevanja tih okolnosti. Uvidom šta su, kako smo ih kreirali, kako ih održavamo, one postepeno nestaju jer izgube osnovu koja ih podržava i održava.

–         Oslobađa se ˝zatočena˝ kreativnost i mudrost.

–         Uvid da ono što dajemo, vibriramo, zračimo to i dobijamo. Snažna promena u sagledavanju da ne zavisimo od okolnosti u kojima smo, nego one od nas.

–         Uvid na ništa u nama nije pokvareno pa da treba popravljati, menjati, odbacivati. Jesmo savršeni u potpunom skladu sa svojim načinom razmišljanja, stavovima, verovanjima i samim menjanjem percepcije menjaju se navike, obrasci ponašanja.  I pre i posle razumevanja Tri principa postupamo iz svojih najboljih namera za sebe ili za druge.

Isceljivanje sebe a i drugih počinje apsolutnim prihvatanjem, a ne željom za promenom.

Tri principa nisu teorija koju treba izučavati, nisu nešto što treba raditi i vežbati, to su samo principi – par rečenica koje pojašnjavaju kako kreiramo svoja iskustva.

Usvajanje Tri principa se ne dešava tako što čujete tumačenje Tri principa i moje iskustvo, jer to ostane samo priča, kao nova lekcija koja je u umu par dana i nestane. Kroz opušten vođen razgovor jedan na jedan, prolazeći kroz vaše lične stavove, verovanja, emocije, ukazujem na razliku sagledavanja realnosti jer već u iskustvu imate i jedan i drugi način a da tome niste pridavali značaj. Poenta razgovora je da sami uvidite i prepoznate razliku u percepciji iz sopstvenog iskustva.

Zašto više razgovora. Jednostavno potrebno je vreme da se opustite, da se upoznamo, da ne izgovarate napamet naučene lekcije nego sopstvena iskustva, da ne razmišljate šta bi ja voleo da čujem ili šta ne treba da čujem, jer nisu razgovori terapije nego razmena, potrebno je uspostaviti međusobno poverenje,  otvorenost ne za novo, jer imate već sve to u sebi, otvorenost da čujete sebe a ne mene.  Ta otvorenost dozvoljava prepoznavanje onoga što je tu što postoji u vama oduvek, a potisnuto je.  Na meni je da zajedno sa vama rasteram tu maglu. Nije na meni da vam pokažem šta da vidite nego kuda da gledate.

Zašto plaćanje.  Sve što znamo, verujemo, imamo smo na neki način platili, nešto novcem, nešto brigama, emocijama,  stresovima, zdravljem, nešto vremenom.  Olako se odnosimo prema onome što nismo platili, mir, sreća, ljubav, zdravlje nemaju cenu ali ih vremenom gubimo pa tražimo. Sve ono što vam prenosim sam objavio na stranicama, grupi, blogovima, sve je jasno lako razumljivo, ništa nije skriveno a povrh svega većinu toga već imate u sopstvenom iskustvu. Ako ste čitali šta objavljujem razlog za ne usvajanje Tri principa nije to što niste ˝čuli˝ mene nego što niste čuli sebe. Ne naplaćujem svoje ˝znanje˝ ni iskustvo, energiju, posvećenost vama i vašim ˝problemima˝, ni savete i uputstva, nego svoje vreme.

Plaćajući moje štedite svoje vreme.
Mail: e1zemun@gmail.com

Telefon, Viber, WhatsApp: 069 26 04 961

Skype: e1zemun