Zavoleti sebe

Zavoleti sebe ne znači voleti sve svoje osobine, vrline, mane, stavove, koncepte, verovanja, znanja, emocije.  Kako mogu voleti svoje mane a tuđe ne?  Zavoleti sebe znači prihvatiti ono što jesam sada, sasvim, bez odricanja bilo čega, bez žaljenja, bez odbacivanja, bez krivice, jer to jesam, i samo prihvatanje je preuzimanje odgovornosti za ono što mislim, govorim, radim, živim sada. Nisu okolnosti uticale na mene da bi bio ovakav kakav sam nego moje sopstvene misli, stavovi, verovanja, dela, nedela. Okolnosti su se slagale prema mojim celokupnim verovanjima, a ne samo namerama i željama. Sva iskušenja su bila tu da mi ukažu gde grešim, i dok sam verovao da su drugi krivi za moje ˝okolnosti˝ u kojima živim nisam ni pomislio da je to moja odgovornost.  Tek kad sam ˝pretresao˝ svoja verovanja o sebi i uvideo da skoro nijedno odnosno baš nijedno ne ˝pije vode˝ tek tad sam mogao sagledati realnost svojih okolnosti, i počeo otpuštati, odbacivati svoje stavove, ˝znanja˝. Nisam imao potrebe zalaziti u neku dublju retrospekciju dovoljno je bilo da sagledam da u različitim odnosima ˝igram˝ različite uloge i da nijedna od tih uloga nisam ja.

Sad znam da se sve događa baš kako treba, i da ništa nije slučajno iako tako izgleda, pa i iskušenja primam sa osmehom jer tu su zbog mene, zbog mojih verovanja i ubeđenja a ne da bi od njih bežao ili patio.
Prihvatanjem sopstvene odgovornosti za ono što jesam mi je ukazalo da se drugi odnose prema meni onako kako me vide a ne kako bi ja to želeo, i da sa njihovom predstavom o meni ne mogu i ne treba da radim ništa, jer sam i ja druge video kroz sopstvenu rezoluciju za svakog drukčiju. Samo skidanje tih i takvih ˝naočara˝ promenilo je moje odnose sa drugima, jer sam prestao da nosim ˝agendu˝ o njima, šta su, zašto su, i nestajanjem agende nestao je i podsvesni otpor i nepotrebno presvlačenje u razne uloge.

 

Sa zadovoljstvom i sad bez iznenađenja primećujem kako se odnosi menjaju ˝sami od sebe˝ bez ikakvog napora, reči, truda.  Primetio sam i da su mi ramena opuštenija – nije bilo lako nositi sve te stavove, verovanja, agende………..

Mail: e1zemun@gmail.com

Telefon, Viber, WhatsApp: 069 26 04 961

Skype: e1zemun

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s